fbpx

10 NAČINA NA KOJE MOŽETE KORISTITI MACA PRAH U POBOLJŠANJU VAŠEG ZDRAVLJA 1

Sigurno ste čuli za maca prah, korijenastu biljku koja pripada obitelji rotkvica, najčešće dostupnu u obliku praha. Uzgaja se u planinama Perua, te nosi naziv “Peruanski ginseng.” Prednosti i dobrobiti maca praha su cijenjene od davnina, a nedavno je populariziran kao dodatak prehrani, te spada u kategoriju „superhrane“ odnosno skupa namirnica bogatih visokom količinom fitonutrijenata koji pridonose ljudskom zdravlju.

Postoje različite vrste maca korijena s bojama u rasponu od bijele do crne. Najpopularnije su žuta (najkorištenija vrsta, povećava energiju, balansira hormone, poboljšava zdravlje kože i podiže raspoloženje), crna (za muškarce koji žele povećati svoju plodnost i libido, za sportaše koji žele povećati snagu i izdržljivost, za sve koji žele poboljšati pamćenje, koncentraciju i fokus) i crvena (poboljšava funkciju prostate, plodnost i libido žena i gustoću kostiju) zbog svojih dobrobiti.

Korijen mace je bogat vitaminima B1, B2, B12, C i E. Pruža obilje alkaloida, mikro i makro nutrijenata, ugljikohidrata, bjelančevina, vlakana, masnih kiselina, fruktoze, škroba, tanina, natrija, kalija, kalcija, bakra, cinka, željeza, mangana, silicija i magnezija. Zanimljiva činjenica je da je maca bogatija kalcijem od mlijeka, te je upravo zbog toga snažna potpora u borbi protiv osteoporoze. Kao adaptogen, maca pridonosi sveukupnoj dobrobiti organizma. Kalcij, fosfor, vitamini B1 i B12 te masne kiseline blagotvorno djeluju na živčani sustav, potiču apetit i pozitivno utječu na probavu. Steroli, kalcij i vitamin C iz mace pomažu u izgradnji mišićne mase i povećavanju fizičke izdržljivosti. Sadrži gotovo 20 aminokiselina, od kojih sedam esencijalnih aminokiselina i otprilike 60% organskih ugljikohidrata. Jedna žlica maca praha prepuna je vlaknima i proteinima, što je pet puta više u usporedbi sa sirovim krumpirom.

https://v2.nutriofit.hr/proizvod/bio-maca-100g/

Načini na koji maca prah može pomoći u poboljšanju vašeg zdravlja:

 1. Povećanje energije

Maca ima pozitivne učinke na energiju, izdržljivost i raspoloženje, što rezultira nižim razinama anksioznosti i depresije. Pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi (što smanjuje impulse i energetske skokove), te poboljšava razinu adrenalina, što u kombinaciji pomaže u regulaciji raspoloženja i energije tijekom dana.

 1. Povećanje izdržljivosti

Prema legendi, Inke su davale svojim ratnicima prah korijena mace kako bi povećali njihovu snagu i izdržljivost za vrijeme borbe. Pomaže u izgradnji mišića (zahvaljujući visoko kvalitetnim aminokiselinama kojih sadrži gotovo 20 i otprilike 60% organskih ugljikohidrata), a razne studije su potvrdile da poboljšava izdržljivost za vrijeme napora.

 1. Oslobađanje od stresa

Maca se tradicionalno koristi za pomoć pri opuštanju i opskrbi energijom. Ima pozitivan učinak na raspoloženje, smanjuje tjeskobu i stres.

 1. Povećanje libida

Maca je nevjerojatno moćan afrodizijak. Povećava proizvodnju sperme, povećava plodnost te je prirodni antidepresiv. Istraživanja su pokazala da je maca korijen učinkovit dodatak za žene koje pate od seksualne disfunkcije iz niza razloga.

 1. Uravnoteženje razine hormona

Prisutnost kvalitetnih aminokiselina u maci služe kao građevni blokovi hormona u tijelu. Maca podržava endokrini sustav, i tako pozitivno utječe na vaše nadbubrežne žlijezde. Maca je tako učinkovita da zapravo može popraviti oštećene nadbubrežne žlijezde.

 1. Reguliranje rada štitnjače

Maca podupire rad štitnjače. Prema riječima dr. Viana Muller, koji je proveo istraživanje na ženama s usporenim radom štitnjače, maca prah je pomogao u smanjenju korištenja lijekova kod tih žena, s nekim slučajevima koji su doveli do potpunog prekida liječenja štitnjače nakon korištenja maca praha samo 2-3 mjeseca.

 1. Poboljšanje plodnosti

Maca utječe na ključne hormone kod žena i muškaraca. Pomaže u uspostavljanju ravnoteže razine estrogena i progesterona u tijelu, osigurava ženama uspješno održavanje trudnoće i smanjuje vrijeme do trudnoće. U odnosu na muškarce, kod kojih du istraživanja pokazala da maca može povećati zdravlje i funkciju spermija, poboljšati njihovu sposobnost za oplodnju.

 1. Smanjenje depresije

Maca je super dodatak prehrani za poboljšanje ukupnog raspoloženje i razine energije, koje su važne prilikom borbe protiv depresije. Istraživači iz jedne bolnice u Australiji su proučavali skupinu žena tijekom 12 tjedana – jedna grupa je dobila 3,5 grama mace u prahu dnevno, dok je druga skupina dobila placebo. Rezultati su pokazali da je ona grupa žena koje su dobivale maca prah imala značajno smanjenje rezultata na području psihičkih simptoma, uključujući i onih anksioznosti i depresije.

 1. PMS, menopauza i policistični jajnici

Maca pomaže u kontroli razine estrogena u tijelu i tako pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a, menopauze i policističnih jajnika. Balansirajući razinu estrogena u tijelu, maca izjednačava količinu progesterona u organizmu, koja time poboljšava reproduktivno zdravlje i plodnost, te smanjuje simptome povezane s policističnim jajnicima.

 1. Poboljšanje pamćenja i učenja

Maca regulira hipotalamus, koji omogućava pravilno funkcioniranje hipofize. Zdrava hipofiza pomaže u ravnoteži usredotočenosti i energije, koja time omogućuje ljudima bolju koncentraciju i poboljšanje sposobnost učenja. Crni korijen mace u prahu je vrlo koristan za učenje i pamćenje.

One Comment

 1. Poštovani, može li se maca prah koristit ukoliko se ima Hashimoto i usporena štitnjača?

  Hvala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

close
[]